Telefon
WhatsApp
İnstagram
Ortognatik Cerrahi    (Çene Ameliyatı)

Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatı)

Çene eklem tedavisi amacı diğer tedavilerde de olduğu gibi fonksiyonların yeniden kazandırılmasıdır. Tedavinin amacı hastanın işlevlerinin normal bir hale dönüştürülmesidir. Tedavi planlaması ise hastanın durumuna bağlı olarak ayarlanmaktadır. Eğer olumlu bir sonuç alınmak isteniyor ise buna uygun olarak doğru bir tedavi gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Diş sıkma ve gıcırdatma gibi sorunlara sahip olan hastalar için gece plağı uygulanmaktadır. İlaç tedavileri ve çene kaslarına uygun fizik tedaviler ile tedavi planlaması yapılabilmektedir. Ağrı çok fazla oluşmakta ise eklem içini yıkanması ağrısı azaltmaktadır. Çenede travma veya tümör bulunmakta ise cerrahi işlemlere başvurulabilmektedir.

Çene Ekleminde Meydana Gelebilecek Hastalıklar Nelerdir?

Çene Ekleminde Meydana Gelebilecek Hastalıklar Nelerdir?

Çene Ekleminde Meydana Gelebilecek Hastalıklar Nelerdir? Çene eklemi, alt çene ve şakak kemiğinin oluşum göstermekte olduğu bölgedir. Çene eklemi, konuşma ve çiğneme özelliklerini yerine getirmektedir. Çenede oluşabilecek olan birçok hastalık bulunmaktadır. Bunlar arasında ise şunlar yer almaktadır:

  • Çene kitlenmesi
  • Çene kırığı
  • Genetik anlamda eksik gelişmiş olan eklem yapısı
  • Çenede tümör vb. hastalıklar meydana gelmesi
  • Yemek yemede çiğnemede zorlukları
  • Çene eklemi hastalıkları

Çene Yapısının Sağlıklı Çalışmasını Engelleyen Durumlar Nelerdir?

Çene Yapısının Sağlıklı Çalışmasını Engelleyen Durumlar Nelerdir? Çene yapısının sağlıklı çalışmasını bozmakta olan etmenler arasında sürekli olarak tek taraflı çiğneme, dişleri sıkma ve gıcırdatma gibi durumlar yer almaktadır. Bunların yanı sıra anestezi işlemi uygulanmakta iken çenenin zorlanması, sakız çiğnenmesi, parmak emme alışkanlıkları da gösterilebilmektedir.

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Çene Eklemi Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir? Nedenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Diş sıkma ve gıcırdatma
  • Stres
  • Sürekli olarak tek taraflı çiğneme
  • Çenelerin birbirleri ile olan ilişkisini etkileyen hatalı protetik işlemler
  • Diş eksiklikleri
  • Çene bölgesine alınan travmalar
  • Spor kazaları
  • Yaralanmalar
  • Baş ve boyun bölgesini etkilemekte olan tümörler
  • Sistemik rahatsızlıklar
  • Duruş ve postür bozuklukları
  • Çok uzun ve travmatik dental işlemler
  • Nörolojik ve psikolojik sorunlar
  • Doğumsal bozukluklar
  • Sakız çiğneme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıklar

Çene Eklemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

Çene Eklemi Hastalıklarının Belirtileri Nelerdir?

  • Kulak ağrıları ve çınlama
  • Alt ya da üst çenenin kapatılmasında zorlanma
  • Yanaklarda ve şakaklarda ağrı hissedilmesi
  • Çeneyi açma kapama yaparken zorluk hissedilmesi
  • Çene açıp kapatılırken sesin oluşması
  • Çene kitlenme oluşması

Çene Eklem Tedavisi Nasıl Yapılır?

Çene Eklem Tedavisi Nasıl Yapılır? Tedavinin amacı diğer tedavilerde de olduğu gibi işlevlerin normale döndürülmesidir. Bu tedavide de çene işlevlerini normal haline getirmek hedeflenmektedir. Tedavinin planlaması ise durumun detaylarına bağlı olarak gerçekleştirilmektedir. Eğer sağlıklı bir sonuç alınmak isteniyorsa tanının doğru konulması ve tedavinin doğru bir şekilde gerçekleştirilmesi gerekmektedir.

Hastada diş sıkma veya gıcırdatma sorunu bulunmakta ise gece plağı kullanabilmektedir. Buna uygun olarak ilaç tedavilerine başvurulabilmektedir. Ağrı çok fazla oluşum göstermekte ise eklem içinin yıkanması gerekmektedir. Eğer çenede travma veya tümör bulunmakta ise cerrahi işlemlere başvurulabilmektedir.

Çene Eklemi Tedavisinde İyileşme Nasıl Anlaşılır?

Çene Eklemi Tedavisinde İyileşme Nasıl Anlaşılır? Bu tedavi sonrasında iyileşme süreci her hastanın durumu için farklıdır. Hastanın durumunun detaylarına bağlı olarak ilerleme kaydedilmektedir. Çok şiddetli olan hastalarda ise tamamen iyileşme olmayabilmektedir. İyileşmesinin asıl belli olduğu noktada hastanın gün içerisinde normal bir şekilde yiyebilmesi ve konuşabilmesi ile belli olmaktadır. Kısacası her hasta için farklı durumlardan söz edilebilmektedir. Tamamen kişinin durumuna özel olan bir süreç şeklinde değerlendirildiğinden dolayı daha dikkatli bir şekilde hareket edilmesi ve durumun başkaları ile kıyaslanmaması gerekli görülmektedir. Böylelikle zamanında ve doğru bir şekilde iyileşme gerçekleşebilmektedir.

 Çene Eklem Tedavisi

Çene eklem tedavisi için uygulanabilecek yöntemler, hastalığın ortaya çıkma nedeni ve şiddeti doğrultusunda çeşitli şekillerde tanımlanabilmektedir. Tedavinin amacı hastaya normal ve ağrısız çene işlevlerini yeniden kazandırmaktadır. Bu süreç içerisinde hasta ile iş birliği yapılması gerekmektedir. Rahatsızlığın derecesine bağlı olarak tedavinin şekli belirlenmektedir. Çoğu kişide bu belirtiler geçici olmaktadır ve daha ciddi problemlere yol açmaktadır. Rahatsızlığın oluşmasına neden olan etken ortadan kaldırıldıktan sonra şikayetler azalmaktadır. Bazı durumlarda ise tek tedavi rahatsızlığın geçmesine neden olmayabilmektedir.

Bu süreçte çok fazla çiğneme gerektirmeyen yiyeceklerin tercih edilmesi gerekmektedir. Böylelikle çene eklemi ve çiğneme kasları üzerinde bulunmakta olan baskının azaltılmasına olanak sağlanmaktadır. Ağızın fazla açılarak yenmesi gerekmekte olan yiyeceklerin tercih edilmemesi önerilmektedir. Aynı zamanda belli başlı bazı çene eklem egzersizlerinin de uygulanması önerilmektedir. Belirli aralıklar ile yapılan soğuk ve sıcak uygulamalar iyi gelebilmektedir.

Kas ağrılarının giderilmesi ve çene kaslarının kasılmasının önlenmesi amacı ile ağrı kesici ilaçlar, kas gevşetici ilaçlar kullanılması gerekmektedir. Gerginliğe neden olmakta olan kasların aktivasyonunun botoks ile azaltılması diş sıkmayı engelleyeceğinden dolayı eklem üzerinde bulunmakta olan yükü azaltmaktadır.

Ultrason tedavisi genellikle eklem ağrıdığında ve hareket zorluğu çektiğinde uygulanmakta olan ısı tedavisidir. Artroskopi, genel anestezi gerektirmekte olan bir işlemdir. Çene cerrahının çene eklemi ve etrafındaki hasarı inceleyebilmesini sağlamaktadır. Sebebe bağlı olarak hastalıklı olan doku temizlenmektedir. Açık eklem ameliyatı da tedavi yöntemlerinden bir tanesidir. Çene ekleminde dejenerasyon veya eklem çevresinde tümöral yapılar var ise ya da ciddi bir yaralanma, kırık bulunmakta olan bu yönteme başvurulmaktadır. Bu ameliyatta tamamen iyileşilmesi artroskopiye göre daha zordur. Bunun yanı sıra iz kalma ve sinir hasarı ihtimali de bulunmaktadır.

Çene Eklem Rahatsızlığı Nedir?

Çene Eklem Rahatsızlığı Nedir? Alt çene ile üst çeneyi birbirine bağlamakta olan çene eklemi ve bunu çevrelemekte olan dokular arasındaki uyumun ani bir etki ile zaman içerisinde bozulması durumudur. Eğer tedavi edilmez ise çenenin kitlenmesine yol açabilmekte olduğu bilinmektedir. Bundan dolayı da tedaviye olabildiğince erken dönemde başlanması gerekmektedir.

Çene Eklem Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir?

Çene Eklem Rahatsızlığının Belirtileri Nelerdir? İlk dönemlerde hafif bir şekilde başlamakta olan çene eklem rahatsızlıklarının belirtileri zaman geçtikçe daha da şiddetli bir hale dönüşmektedir. Bundan dolayı da erken dönemde kişinin tedavisine başlanması gerekmektedir. Böylelikle daha verimli sonuçların elde edilmesine olanak sağlanabilmektedir.

Çene Eklem Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir?

Çene Eklem Rahatsızlıklarının Nedenleri Nelerdir? Genel olarak bu duruma yol açmakta olan nedenler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Diş sıkma ve gıcırdatma
  • Sürekli olarak tek taraflı çiğnemenin gerçekleştirilmesi
  • Çene bölgesine alınan travmalar
  • Baş ve boyun bölgesini etkilemekte olan tümörler ve sistemetik rahatsızlıklar
  • Sakız çiğneme, kalem ısırma, tırnak yeme gibi alışkanlıkların var olması
  • Nörolojik, psikolojik ve psikiyatrik problemlerin varlığı
  • Çenelerin birbirleri ile olan ilişkisini etkileyen protetik işlemler
  • Travmatik dental işlemler
  • Duruş ve postür bozuklukları
  • Doğumsal anatomik bozukluklar
  • Diş eksiklikleri
  • Spor kazaları
  • Stres

Çene Eklemi Rahatsızlığı Tanısı Nasıl Konulur?

Çene Eklemi Rahatsızlığı Tanısı Nasıl Konulur?  Öncelikle hastanın öyküsü ve şikayetleri dinlenmektedir. Ardından buna uygun bir şekilde detaylı muayene yapılmaktadır. Çene eklemi hastalıklarının tanısında dişler ve kapanış sisteminin, çiğneme kaslarının ve çene ekleminin detaylı muayenesi gerçekleştirilmektedir. Eğer gereli görülür ise MR gibi eklem için görüntüleme yöntemlerine de başvurulmakta ve ardından hastaya tanı konulmaktadır. Ardından tedavi planlaması yapılarak tedavi sürecine başlanmaktadır.

 Bruksizm

Yaygın bir şekilde görülmekte olan diş sıkma sorunu hayat kalitesini oldukça düşürmekte olan sorunlar arasında yer almaktadır. Bireyin dişlerini sıkmasına, gıcırdatmasına ve birbirine sürtmesine neden olan bir rahatsızlık olduğu söylenebilmektedir. Bunun yanı sıra uyku esnasında oluşum göstermekte olan diş sıkma durumuna ise uyku bruksizmi ismi verilmektedir

Hafif bir bruksizm sorunu yaşamakta olan kişilerin sorunları zaman içerisinde kendi kendine iyileşme gösterebilmektedir. Aynı zamanda bu diş sıkma durumunun baş ağrısı, dişlerde hasar gibi durumlara da neden olduğu bilinmektedir. Bu noktada bireyin düzenli olarak dişlerini muayene ettirmesi önerilmektedir.

Bruksizm Neden Olur?

Bruksizm Neden Olur? Tam olarak nedeninin ne olduğunun bilindiği söylenememektedir. Fakat genetik, fiziksel ve psikolojik nedenlerden dolayı oluşum gösterme ihtimali bulunmaktadır. Uyanık bir halde iken gerçekleşmekte olan diş sıkma sorunu genellikle anksiyete, stres, öfke, hayal kırıklığı ve gerginlik gibi nedenlerden dolayı gerçekleşmektedir. Aynı zamanda kişi uyku halindeyken de meydana gelebilmekte olan bir durumdur. Bazı durumların ise bruksizmin gelişmesini artırmakta olduğu söylenmektedir. Bunların başında ise stres yer almaktadır. Artmakta olan anksiyete ya da stres dişlerin gıcırdatılmasına sebebiyet vermektedir. Bunların dışında Bruksizm şunlara da neden olabilmektedir:

  • Parkinson hastalığı
  • Demans
  • Gastroözofageal reflü bozukluğu
  • Epilepsi
  • Gece terörü
  • Uyku apnesi
  • Dikkat eksikliği

Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?

Diş sıkma Belirtileri Nelerdir? Belirtiler arasında şunlar yer almaktadır:

  • Birbirine kenetlenme nedeni ile diş ağrılarının artması
  • Çene, boyun ve yüzde ağrı meydana gelmesi
  • Uyu bozukluğu durumunun başlaması
  • Şakaklarda ağrı hissedilmesi
  • Yanakların iç kısmında çiğnemeden kaynaklanan tahribat
  • Kulakta bir şey olmamasına rağmen kulak ağrısı
  • Yorgun ya da kasılan çene kasları
  • Dişte hassasiyet, yontulan, çatlayan dişler
  • Uyku sırasında partnerini uyandıracak adar yüksek bir sesle diş gıcırdatması

Diş Sıkma Tanı Yöntemleri Nelerdir?

Diş Sıkma Tanı Yöntemleri Nelerdir? Bu durumun anlaşılabilmesi için bir muayene gerçekleştirilmesi gerekmektedir. Dişlerde yer almakta olan diş sıkma belirtilerine rastlanılır ise buna uygun olarak tedavi gerçekleştirilmektedir. Eğer dişlerde meydana gelmekte olan durumlar anlaşılır ve Bruksizm olduğu tespit edilir ise işinin genel diş sağlığı, günlük rutinleri, uyku alışkanlıkları sorulmakta ve bu durumun nedeni anlaşılmaya çalışılmaktadır. Aynı zamanda bu süreç içerisinde çene kaslarında hassasiyet, diş anomalileri, dişlerde ve yanak içlerinde hasar izlerinin var olup olmadığı detaylı bir şekilde kontrol edilmektedir.

Bruksizm Nasıl Geçer?

Bruksizm Nasıl Geçer? Genellikle küçük yaş gruplarında olan bireylerde rastlanılan bir durum olduğu bilinmektedir. Bu durumun çoğunlukla tedaviye gerek kalmadan iyileşme göstermekte olduğu bilinmektedir. Ayrıca yetişkinlerde de belirli bir noktaya kadar durumun kendi kendine iyileşmesi beklenmektedir. Fakat bazen herhangi bir tedavi uygulanması şart olabilmektedir.

Bruksizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

Bruksizm Tedavi Yöntemleri Nelerdir? Şiddetli vakalarda uygulanmakta olan bruksizm tedavisi, diş hasarının daha fazla tahribat yaratmasını önlemek ve çenedeki ağrıyı azaltmak ya da gidermek için bazı terapileri ve ilaçları içermektedir. Kişinin kendisi için ya da çocuğu için bu durumu yaşadığında bir diş doktoruna başvurması önerilmektedir. Bu sayede en ideal yolun ne olduğu öğrenilerek buna uygun bir ilerleme kaydedilmektedir.

Uyku esnasında diş sıkma durumu meydana geldiğinde ise pek çok farklı noktada hasara neden olabilmektedir. Bu nedenle oldukça dikkatli hareket edilmesi ve durumun detaylı bir şekilde takip edilmesi gerekmektedir. Muayene ve tedavi ile birlikte kontrol altına alınmasına imkân sağlanabilmektedir.

 

 

Önceki
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi
Sonraki
Gülüş Tasarımı
Invisalign Tedavisi Görseli

Invisalign tedavisine dair her şey.

Tedaviye uygunluğunu öğren!