Telefon
WhatsApp
İnstagram
Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Yetişkinlerde Ortodontik Tedavi

Ortodonti Tedavisinde Kullanılan Yöntemler Nelerdir?

Bu tedaviler şeffaf plaklar, teller ve braketler, yada hareketli ağız içi yada ağız dışı apareylerle yapılır.  Şeffaf plaklar kişiye özel dijital sistemlerle hazırlanan bir tedavi şeklidir. Tel tedavisi ise braketlerin diş yüzeylerine takılması ile ilerleme göstermektedir. Metal braketler, seramik braketler, safir braketler, damon metal braketler gibi pek çok farklı türü bulunmaktadır. Yapılmakta olan tedavinin türüne ve bütçesine bağlı olarak değişim olabilmektedir.

Ortodonti Tedavisinde Ağız ve Diş Bakımı Nasıl Yapılmalı?

Ortodonti tedavisinde en önemli noktalardan bir tanesinin de ağız ve diş bakımının düzenli olarak yapılması olduğu bilinmektedir. Yemek yendikten sonra dişlerin mutlaka fırçalanması gerekmektedir. Özellikle braketlerin arasında kalma olasılığı olan yiyeceklerin artıklarının dikkatli bir şekilde temizlenmesi gerekmektedir. Ağız bakımının doğru yapılması olumlu yönde bir ilerleme sağlamaktadır.

Bunların yanı sıra kullanılacak olan diş fırçası seçimi de önemlidir. Özel bir fırça önerilmediği sürece orta sertlikte bir fırça kullanılması önerilmektedir. Diş fırçalama süresi braketlerin varlığından dolayı daha uzun sürmektedir. Yaklaşık olarak 3 ile 5 dakika civarında sürmektedir.

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

 Ortodontik tedavi sadece estetik kaygısı taşımamaktadır. İleride oluşabilecek olan diş eti hastalıklarının önlenmesi, çene eklemindeki sorunların önlenmesi, çiğneme işlevselliğinin sağlanması ve konuşma bozukluğu olan bireylerin sorunlarının giderilmesini amaçlamaktadır. Ağızda bulunmakta olan mevcut ortodontik sorunlara göre, hareketli apareyler, işlevsel apareyler, sabit apareyler ve şeffaf plaklar ile tedavi belirlenebilmektedir.

Öncelikli ortodonti tedavilerin sona ermesi ile yapılmakta olan tedavilerde geriye dönmesi, bozulmanın önlenmesi için pekiştirme tedavileri yapılmaktadır ve bunların aksatılmaması gerekmektedir.

Ortodontik Tedavilerin Süresi Ne Kadardır?

Tedavilerin süresi kişiden kişiye ve uygulanacak olan tedavinin detaylarına bağlı olarak değişim göstermektedir. Yalnızca dişleri ilgilendirmekte olan bozuklukların tedavisi, dişlerle birlikte çene düzensizlikleri olan bozukluların tedavisine göre daha kısa sürede bitirilmektedir. Yaklaşık 6 ile 24 ay arasında ortodontik ve ortopedik tedavilerle olumu sonuçlar alınabilmektedir. Tedavi süresinin uzaması veya azalması bireyin durumuna bağlı olarak değişim göstermektedir. Tedavi boyunca dişlerin ve diş etlerinin sağlığının korunması, yenmemesi gerekmekte olan yiyeceklerden uzak durulması, tedavide uygulanmakta olan apareylerin doğru ve düzgün bir şekilde kullanılması gerekmektedir.

Ortodontik Tedavi Sırasında Ağrı ve Acı Olur mu?

Şeffaf plak tedavilerinde her bir plağın ilk takışında sıkma hissi olmaktadır. Bu durum da tedavinin ilerleyen dönemlerinde azalacaktır. Tel tedavisinde dişlere braketlerin takılması esnasında herhangi bir şekilde acı hissi duyulmamaktadır. Kontrole gidildiğinde detaylı olarak incelemeler gerçekleştirilmektedir. Aynı zamanda ark telleri değiştirilmektedir ve bundan dolayı da kısa süreli bir ağrı hissedilebilmektedir. Ancak genel olarak bakıldığında tedavi sürecinde şiddetli ağrılar yaşanmakta olduğu gözlemlenmemektedir. Bununla birlikte bu tedavi süreci için herhangi bir yaş sınırı bulunmamaktadır. Dişsel düzeltmelerde yaş sınırının önemli olmadığı belirtilmektedir. Bundan dolayı da bu tedavi yöntemlerinin hemen her yaştan insana kolaylıkla yapılabilmekte olduğu gözlemlenmektedir.

Önceki
Şeffaf Plak Tedavisi
Sonraki
Ortognatik Cerrahi (Çene Ameliyatı)
Invisalign Tedavisi Görseli

Invisalign tedavisine dair her şey.

Tedaviye uygunluğunu öğren!